תכנית ההכשרה מיועדת למטפלים מוסמכים ברפואה סינית בוגרי מכללות המוכרות ע"י איגוד הרפואה הסינית בישראל. בתום ארבע שנות לימודים ברפואה סינית, קבלת דיפלומה מקצועית ומבחן הסמכה של האיגוד, אנו מציעים סטאז' מקצועי כמקובל במקצועות מהתחום הפרה- רפואי. העדר ידע רפואי מהותי ופרקטי בדיקור סיני במטופלים אשר מצויים לעיתים במצבי בריאות מורכבים רפואית מהווה חיסרון לכל מטפל בתחום ובפרט למטפל שזה עתה סיים את לימודיו. תכנית ההכשרה נבנתה על מנת להעניק ידע רפואי מעמיק יותר ומתן כלים מקצועיים ופרקטיים בדיקור אשר באמצעותם תהפכו למטפלים טובים יותר!
התכנית כוללת שני חלקים עיוני ומעשי. החלק העיוני תואם בתכניו את החלק המעשי- פרקטיקום במחלקות בית החולים בהן מתקיימת ההכשרה: (נוירולוגיה, המטואונקולוגיה, עור ומערך המיילדות). החלק העיוני המובא להלן, בחסות ביה"ס ללימודי המשך ברפואה מטעם הטכניון, ילמד טרום או במקביל לחלק המעשי שיערך בביה"ח רמב"ם. ניתן לעבור את ההכשרה בחלק העיוני בלבד ולקבל בסיומו תעודה מטעם ביה"ס ללימודי המשך ברפואה מטעם הטכניון וכן אפשרות להרחיב לאחר מכן לחלק המעשי ולקבל בסיומו תעודה מטעם בית החולים רמב"ם.
התכנית כוללת הרצאות אונליין, אשר יועברו באופן מקוון בזום ע"י מיטב המומחים והמרצים מהפקולטה לרפואה ובית החולים הרמב"ם. התכנים כוללים מבוא לעבודה בבית החולים וכן מגוון הרצאות העשרה מתוך הרפואה הקונבנציונאלית בתחומים המקבילים לחלק המעשי של ההכשרה. בכל הרצאה ישולב תוכן מידע לגבי: קריאת בדיקות מעבדה אופייניות למצב / פתולוגיה, דרכי אבחון, דרכי טיפול, תרופות, תופעות לוואי אפשריות, וכן הפנייה למקורות מידע.
לפרטים נוספים לגבי החלק המעשי ניתן לפנות במייל integrative@rmc.gov.il
או באתר: https://www.rambam.org.il/studying-at-rambam/training_in_acupuncture/
חשוב להדגיש כי החלק העיוני מתייחס להעברת ידע ברפואה קונבנציונאלית.
- מבוא לעבודה בבית החולים, אינטגרציה של רפואה משלימה בבית חולים קונבנציונאלי, מבט פנימה למבנה אירגוני. זיהומים נפוצים בבית החולים ובקליניקה, הדרכה למניעת זיהומים.
- אירוע מוחי: תסמינים, סוגי אירוע מוחי, אבחנה וטיפול, לקיחת אומדנים, בדיקה נוירולוגית מקיפה.
- מחלות שריר ועצב- תסמונת גיליאן ברה, מיאסטניה גרביס, טרשת נפוצה.
- אנטומיה ופיזיולוגיה של הכאב, כאבי ראש אבחנה מבדלת.
- כאבי שרירים ושלד, כאב נוסיפלסטי- דמוי פיברומיאלגיה. כאבים עצביים- נוריופתיה. הבדלים בדיקור בין השיטות סיני/ יבש- דיקור עפ"י באלדרי- "טריגר פוינט".
- מחלות המטולוגיות הכרת התסמונות, מחלות תאי דם אדומים- (אנמיה, תלסמיה), הפרעות קרישה, השתלות מח עצם.
- מחלות ממאירות לימפומה (סרטן לימפוציטים ובלוטות לימפה), לוקמיה (סרטן הדם). מיאלומה נפוצה (סרטן תאי פלזמה) גורמים, אבחנה וטיפול.
- רפואת עור פתולוגיות אפשריות. מחלות עור דלקתיות (פסוריאזיס, אטופיק), זיהומיות, התלקחויות, מחלות עור רב מערכתיות.
- שלבי הלידה והתערבויות רפואיות במהלכה: שיטות להשראת לידה, לידת ואקום, קיסרית.
- פתולוגיות אפשריות במהלך ההיריון והלידה: סוכרת הריונית, רעלת הריונית, היפראמזיס, סימפיזיוליזיס. מצבים פתולוגיים לאחר הלידה ( מאסטיטיס, אצירת שתן).
הלימודים יתקיימו באופן מקוון בלייב באמצעות ה-ZOOM.
10 מפגשים פעם בשבוע בין השעות 16:00-19:45, כל מפגש 4 ש"א, סה"כ 40 שעות לימוד אקדמיות לתכנית העיונית.
מטפלים ברפואה סינית, אשר סיימו ארבע שנות לימודי הסמכה במוסדות מורשים ללימודי רפואה סינית בארץ או בחו"ל ומוכרים ע"י איגוד הרפואה הסינית בישראל.
כיצד נבנה המודל של תכנית ההכשרה אשר משלבת שני חלקים עיוני ומעשי?
תכנית ההכשרה למטפלים ברפואה סינית קיימת מעל לעשור בבית החולים רמב"ם. לאורך השנים ולאחר צבירת ניסיון דייקנו אותה עוד יותר עבור הסטודנטים. המודל הראשוני של ההכשרה כלל הרצאות פרונטליות והתנסות קלינית במחלקות בית החולים. עם זאת מספר הסטודנטים על כל מדריך היה גדול משמעותית ועלו קשיים יישומיים ולוגיסטיים. לפיכך בנינו תכנית של השתלמות אישית- פרקטיקום למטפלים ברפואה סינית בדגש על לא יותר משני משתלמים לכל מדריך, אך ללא מתן הרצאות. כדי לענות על הצורך גם בפרקטיקום אישי וגם בעשרת ידע עיוני, במהלך מבורך ופורץ דרך מבחינה אקדמית, היחידה ללימודי המשך של הטכניון אישרה את תנאי הלימוד בהכשרה זו. כך שכעת בחלק העיוני אשר מועבר באופן מקוון הסטודנטים רוכשים העשרה של ידע רפואי ואין מגבלה על מספר המשתתפים ובחלק המעשי הסטודנטים מתמקצעים באופן אישי ומספר המשתתפים לא עולה על שניים לכל מדריך.
מדוע רק מטפלים ברפואה סינית שעברו את מבחן ההסמכה של איגוד הרפואה הסינית בישראל ו או חברי האיגוד יכולים לגשת להכשרה?
בית החולים רמב"ם והיחידה ללימודי המשך של הטכניון מכירים באיגוד הרפואה הסינית בישראל, כגוף המקצועי אשר אמון על הפיקוח וההסמכה של המכללות בהן נלמדים לימודי הרפואה הסינית ועל עמידה בסטנדרטים המקצועיים המקובלים של המטפלים ברפואה סינית בישראל, לפיכך הכרה של האיגוד מהווה תנאי קבלה להכשרה.
מדוע לא ניתן לעבור את החלק המעשי של ההכשרה ללא החלק העיוני?
מניסיון קודם, נוכחנו כי המשתלמים בפרקטיקום חייבים לרכוש ידע רפואי מערבי אשר ממוקד לפתולוגיות האופייניות במחלקות בית החולים במקביל או טרום ההכשרה המעשית.
במה עוסקים התכנים בחלק העיוני של ההכשרה?
התכנים בחלק העיוני, עוסקים בפתולוגיות העיקריות הנצפות במחלקות בהן נערכת ההכשרה המעשית בבית החולים בתחומי: נוירולוגיה, עור, מיילדות, והמטואונקולוגיה. מצאנו לנכון בחלק העיוני להעשיר את הידע של כל משתלם במגוון הפתולוגיות הקיימות במחלקות במקום להיצמד למחלקה אחת ובכך להקנות ידע בסיסי כולל על העבודה במחלקות בית החולים.
כחלק מלימודי רפואה סינית לומדים רפואה מערבית, מדוע אני נזקק לידע נוסף ברפואה קונבנציונאלית ?
לימודי רפואה סינית מקנים ידע בסיסי ברפואה הקונבנציונאלית ללא הרחבה על הפתולוגיות הנצפות במחלקות.
האם המפגשים המקוונים יהיו מוקלטים?
כן. ניתן יהיה לצפות בהקלטות עד תום הקורס הנוכחי.
מי הם צוות המרצים בחלק העיוני?
המרצים הם מומחים בתחומי הרפואה הקונבנציונאלית, עובדי בית החולים רמב"ם.
האם ניתן לקבל סילבוס מפורט יותר עבור החלק העיוני הכולל את הנושאים הנלמדים בנוירולוגיה, עור, מיילדות והמטואונקולוגיה?
כן, לקראת תחילת ההכשרה תקבלו סילבוס מפורט לגבי המרצים, הנושאים הנלמדים והמפגשים עצמם.
כיצד בנויה ההתנסות בפרקטיקום?
על מנת שההתנסות והלמידה בפרקטיקום יהיו בצורה מיטבית אנו מקפידים שההכשרה תהיה פרטנית, לכן קבענו שלא יהיו יותר משני סטודנטים למדריך. כדי שתהליך הלמידה יהיה מיטבי, אנו שמים דגש של התעכבות על כל מקרה ומקרה ופחות מטפלים בשיטת "הסרט הנע". סדר היום בהכשרה המעשית בבית החולים הוא דינמי ויכול לכלול ישיבות בוקר עם הרופאים, עם הצוות הרב מקצועי, סיור בוקר, מעבר על רשימת המטופלים, כניסה לרשומות הרפואיות, איתור מטופלים, תשאול מותאם למטופל בבית החולים, תיעוד ברשומות, צפייה והתנסות קלינית בטיפולים, דיון ועוד. יום הכשרה הוא של 5 שעות וכולל הפסקות במהלך היום לארוחות.
מה הם תחומי האחריות המוטלים על הסטודנטים ואיזה סוג פיקוח ומשוב ניתן לקבל במהלך ההכשרה המעשית?
קליטת סטודנטים להכשרות בבית החולים היא באחריות בית החולים ולכן התהליך נעשה בקפדנות ואורך לרוב כחודש וחצי. אנו מתייחסים לסטודנט הנקלט להכשרה, כמטפל עם הסמכה ברפואה סינית אשר מגיע ללמוד וליישם את הכישורים שרכש בפרקטיקום. בתחום אחריותו האישית של הסטודנט בראש ובראשונה להתנהג בהתאם למערכת אליה הוא נכנס מבחינת התנהגות מכבדת בהתאם לכללי אתיקה, עמידה בזמנים, קוד לבוש, וכן הקשבה למדריך ולהנחיות. הפיקוח על הסטודנט יערך על ידי מנהלת תכנית ההכשרה והמדריך. משוב יינתן במהלך תכנית ההכשרה ובתום ההכשרה.
מי הם המדריכים במחלקות בפרקטיקום?
המדריכים הם מטפלים מוסמכים ברפואה סינית אשר עובדים במחלקות בית החולים, צברו וצוברים ידע וניסיון קליני רב בטיפול בפתולוגיות הנצפות.
האם יועברו בחלק העיוני גם תכנים ברפואה סינית?
לא. מתוך הבנה שיש צורך להעמיק את הידע בפתולוגיות הנצפות במחלקות בית החולים אשר בהן נערך הפרקטיקום, התמקדנו בחלק העיוני בהעברת ידע קונבנציונאלי בלבד. את הידע ברפואה הסינית בהתייחס לפתולוגיות הנצפות במחלקות, רוכשים המשתלמים מתוך ההתנסות הקלינית בפרקטיקום וכן הפניה לספרות.
היכן אני מוצא מידע של ספרות ברפואה סינית כפי שמצוין בחלק המעשי?
בכל מחלקה המדריך מפנה למקורות מידע בהם הוא מסתייע מתחום הרפואה הסינית, לעיתים יש פתולוגיות שלא קיים מידע מספק עבורן בספרות הסינית הקלאסית גם בהתייחסות לפתולוגיה עצמה וגם משום שהמודל של שילוב טיפולים בדיקור סיני במחלקות האשפוז השונות במטופלים מורכבים עדיין ייחודי בארץ ובעולם. אין מספיק ספרות כתובה בנושא האינטגרציה. לפיכך בהעדר מקורות מידע מספקים, המדריך משתף מהניסיון הקליני שלו לפי ניתוח סינדרומים ואבחנה סינית שהוא עורך.
אם למדתי בנוסף ללימודי TCM שיטות טיפול ואבחון כולל טכניקות דיקור נוספות, האם אני רשאי להשתמש בהן בפרקטיקום?
המדריכים יאפשרו דיון לגבי אפשרויות הטיפול עם זאת אסטרטגיית הטיפול הסופית תקבע לפי שיקול הדעת ובהחלטת המדריך.
נרשמתי להכשרה בחלק העיוני האם אפשרי להתחיל את החלק המעשי במקביל ומה הוא זמן ההמתנה הממוצע למקום פנוי בחלק המעשי?
הליך הקליטה לסטודנט לפרקטיקום בבית החולים יכול לארוך כחודש וחצי. כך שאם נרשמת לחלק העיוני שמתחיל בתחילת ספטמבר, הצפי שתתחיל את הפרקטיקום הוא לאחר חגי תשרי בסביבות נובמבר. ככלל ההכשרה המעשית בבית החולים מתקיימת לאורך כל השנה, כך שמי שעובר את החלק העיוני יכול להירשם בכל עת לחלק המעשי בשימת לב שתתכן רשימת המתנה של כ 3 חודשים לכניסה למחלקות השונות כך שכל הקודם זוכה.
אם עברתי את ההכשרה של החלק העיוני ואני ארצה להתחיל את הפרקטיקום באחת המחלקות בעוד כשנה האם זה אפשרי?
כן. את הפרקטיקום במחלקות ניתן להתחיל במקביל ללימוד החלק העיוני או לאחריו בכל עת. יש לקחת בחשבון שתתכן רשימת סטנד ביי עד שיתפנה מקום במחלקה מסוימת.
האם יש אפשרות לחלק את הפרקטיקום לשתי מחלקות למשל 5 מפגשים במערך המיילדות ו 5 מפגשים בנוירולוגיה?
קיימת אפשרות כזאת, אבל אנחנו פחות ממליצים על כך משום שלדעתנו נכון להתמקצע בתחום מסוים, בנוסף לוקח זמן להכיר את המחלקה אליה אתם נכנסים.
מדוע כסטודנטים עלינו להתחסן בהכשרה בבית החולים?
כל מצב שמערב טיפול במטופלים בבית החולים מחייב בקבלת חיסונים (ניתן לעבור בדיקת נוגדנים) על מנת להגן גם על המטפלים וגם על המטופלים מפני העברה של פתוגניים מחוללי מחלה אשר בחלקם אופייניים לשהייה בבתי חולים. בין אם אתה צופה כסטודנט או מתנסה קלינית, עצם השהיה בבית החולים פוטנציאלית להעברת מחלות.
האם בהמשך יתווספו לתכנית ההכשרה מחלקות נוספות בבית החולים?
כן. אנו שוקלים בעתיד להתרחב למחלקות נוספות. בהתאם לכך יעודכן גם החלק העיוני הנלמד בתכנית. סטודנט אשר עובר כעת את ההכשרה העיונית עם רצון להשתלם בעתיד בפרקטיקום במחלקה שטרם נפתחה, אנו נאפשר את השתתפותו בהמשך בהכשרה העיונית בחלק היחסי והרלוונטי למחלקה זו.
מה נותנות לי התעודות בתום ההכשרות העיונית והמעשית?
כאשר מטפל ברפואה סינית מסיים את לימודי ההסמכה, קיים עבורו בשוק היצע רב של קורסים והכשרות אשר ביכולתו לבחור ולהתמקצע. בתום ההכשרה של החלק העיוני תקבל תעודה מטעם היחידה ללימודי המשך של הטכניון. תעודה זו מהווה אסמכתא של הכשרה במוסד אקדמי מכובד ומוסיפה רצינות ויוקרה לרזומה שלך כמטפל. בתום ההכשרה של החלק המעשי תקבל תעודה מטעם בית החולים רמב"ם הכוללת התמקצעות בתחום אשר בו עשית את הפרקטיקום, ומעידה על כך שצברת ידע מקצועי ומעשי כמטפל בתוך מערכת בית החולים. תעודה זו יכולה גם להוות קדימות בקבלה לעבודה בבתי חולים, קופות חולים ועוד.
אני שואף לעבוד בבית חולים, עברתי את החלק העיוני של ההכשרה אבל לא נרשמתי לפרקטיקום במה ההכשרה העיונית תעזור לי?
מי שעובר את החלק העיוני בהכשרה נחשף להיכרות עם מערך בית החולים עם דגשים חשובים טרום כניסה לעבודה ושפה של מונחים רפואיים שחשוב לדעת. לפיכך גם במידה ולא תעבור את הפרקטיקום, תרכוש ידע עיוני וכלים חשובים להשתלבותך בעתיד כמטפל בבית החולים ובנוסף הבנה מושכלת יותר בקבלת מטופלים עם פתולוגיות מורכבות בקליניקה הפרטית.
האם לאחר שאעבור את ההכשרה אוכל להתקבל לעבודה בבית החולים? במידה וכן מהו תהליך הבקשה לתעסוקה פוטנציאלית בבית החולים רמב"ם?
העסקת מטפלים בתחומי הרפואה המשלימה מותאמת לצרכי בית החולים ולקיום תקנים עבור כך. לא ניתן להבטיח העסקת מטפלים בבית החולים בתום ההכשרה, אבל כן ניתן לתת קדימות למי שעבר את שני חלקי ההכשרה ונמצא מתאים. מי שמסיים את ההכשרה ומעוניין להשתלב במחלקות בית החולים מוזמן לשלוח קו"ח למייל integrative@rmc.gov.il ולעקוב אחר מודעות הדרושים שאנו מפרסמים לרב בניוזלטר ובקבוצות באמצעות איגוד הרפואה הסינית בישראל. המתאימים יוזמנו לראיון.
כמה מפגשים ניתן להחסיר?
בחלק העיוני חובת נוכחות של 80% מתוך 10 המפגשים המקוונים.
ניתן כמובן לצפות בהקלטות אך זה לא יחשב כנוכחות.
בחלק המעשי חובת נוכחות 100%!
מהם השעות והימים של ההכשרה המעשית במחלקות בית החולים?
הימים בהם מגיעים הסטודנטים להתנסות קלינית נקבעים לפי נוכחות המדריכים במחלקות ובתיאום מולם. האפשרויות כרגע הן:
נוירולוגיה ימי ד' או ה'
המטואונקולוגיה ימי ב' או ג'
עור ימי ג' או ד'
המערך המיילדותי ימי א-ה
שעות ההשתלמות נערכות בשעות הבוקר עד הצהריים, גם הן בתיאום מול המדריכים, לרב בין השעות 09:00-14:00.
מה הן אפשרויות ההגעה לבית החולים רמב"ם?
ככלל יש מצוקת חניה בבית החולים רמב"ם, לפיכך אנו ממליצים להגיע בתחבורה ציבורית. יש רכבת עד תחנת בת גלים בחיפה שנמצאת כ 10 דקות הליכה מבית החולים. כמו כן ניתן להגיע באוטובוסים ומטרוניות.
האם ישנם המלצות בוגרים או סיפורי הצלחה של המשתתפים הקודמים בפרקטיקום?
כן. קיימים תקצירים של חווית הפרקטיקום לאורך השנים בעמוד ההכשרה המעשית באתר של בית החולים רמב"ם, יש לגלול מטה בדף.
https://www.rambam.org.il/studying-at-rambam/training_in_acupuncture/