כשהגוף שלנו לומד להחזיר מלחמה: קורס מרתק על אימונותרפיה ורפואה מותאמת אישית
בעידן החדש של הרפואה המודרנית, אימונותרפיה ורפואה מותאמת אישית מובילות מהפכה בטיפול במחלת הסרטן. קורס חדש בבית הספר ללימודי המשך של הטכניון חושף את ההתפתחויות האחרונות בתחום ומציג כיצד ניתן לרתום את מערכת החיסון הטבעית שלנו למאבק במחלה
26/12/2024
לתאי המהפכה: כשמערכת החיסון שלנו היא המפתח לריפוי מחלת הסרטן
בעידן החדש של הרפואה המודרנית, אימונותרפיה ורפואה מותאמת אישית מובילות מהפכה בטיפול במחלת הסרטן. קורס חדש בבית הספר ללימודי המשך של הטכניון חושף את ההתפתחויות האחרונות בתחום ומציג כיצד ניתן לרתום את מערכת החיסון הטבעית שלנו למאבק במחלה
מה אם היינו אומרים לכם שיש לכם הזדמנות להכיר מקרוב את אחת המהפכות המרתקות ביותר בעולם הרפואה המודרנית – ישירות מפי אחד החוקרים המובילים בתחום? קורס העשרה של פרופ' נתן קרין מהטכניון, שמחקריו תרמו לפיתוח תרופות פורצות דרך, יפתח בפניכם צוהר אל עולם האימונותרפיה והרפואה המותאמת אישית.
בגוף של כל אחד מאיתנו יש צבא מיומן של חיילים זעירים, שכל המטרה שלהם לזהות ולחסל איומים: זיהומים, חיידקים ותאים סרטניים. זוהי מערכת החיסון שלנו והיא שומרת עלינו, אבל לפעמים משהו משתבש, ומערכת החיסון שלנו מתחילה לתקוף את עצמה (זה נקרא מחלה אוטואימונית) או להיפך – לא מצליחה לזהות את התאים הסרטניים ש-"מתחפשים" לתאים טובים.
אימונותרפיה: תרופות מהדור החדש לטיפול בסרטן
רק לפני עשרים שנה הגישות המקובלות לטיפול במחלת הסרטן, פרט להתערבות כירורגית, היו כימותרפיה והקרנות. קרינה רדיואקטיבית או מינונים גבוהים של תמיסות כימותרפיות אמנם חיסלו את התאים הסרטניים באזור מסוים בגוף, אלא שעל הדרך הן חיסלו גם את התאים הטובים, פשוט כי לא ידעו להבדיל ביניהם, וגרמו לתופעות לוואי קשות במיוחד שגבו מחירים כבדים מהגוף ומהנפש של המטופל או המטופלת.
בשנים האחרונות, בעקבות מחקר פורץ דרך, את מקומן של אותן גישות מקובלות תפסה אימונותרפיה – גישה שבמרכזה עומדת תובנה מפתיעה: מערכת החיסון שלנו יכולה, בתנאים הנכונים, לזהות גם את התאים הסרטניים למרות ההסוואה ולבצע בהם "חיסול נקודתי". בעצם, אנחנו מציידים את המערכת החיסונית שלנו במשקפיים חדשים ומדויקים, שדרכם היא יכולה לראות את האויב בבהירות.
איך זה קורה בפועל? טיפולים אימונותרפיים פועלים במגוון דרכים: חלקם מסירים את "מסכת ההסוואה" של תאי הסרטן, אחרים מחזקים את "חיילי" מערכת החיסון, ויש כאלה שפשוט מסמנים את התאים הסרטניים כמטרה לתקיפה. התוצאה? במקרים רבים, מערכת החיסון המחוזקת מצליחה לא רק להילחם בסרטן, אלא גם לזכור אותו – מה שמאפשר הגנה טובה יותר לטווח ארוך. וכמובן, בואו לא נשכח, שבגישה זו הפגיעה בתאים הבריאים פחותה וכך גם הנזק למטופל או למטופלת.
הצעד הבא: רפואה מותאמת אישית
גישה נוספת שתופסת תאוצה בשנים האחרונות ועושה את צעדיה מהמעבדות לעולם האמיתי היא רפואה מותאמת אישית. על פי גישה זו, כל מטופל הוא עולם ומלואו: הגנים שלו, מערכת החיסון שלו ואפילו חיידקי המעיים שלו לא רק משפיעים בצורה ייחודית על הטיפול, אלא גם עוזרים באבחון מוקדם או מניעה (קחו לדוגמא בדיקות גנטיות לזיהוי הגן BRCA שמעלה את הסיכון לחלות בסרטן השד והשחלות). היום, כשאנחנו יודעים שגם הסרטן שונה מאדם לאדם, אפשר להתאים לכל אחד ואחת טיפול מדויק, שלוקח בחשבון את כל הגורמים הקיימים.
נשמע כמו מדע בדיוני או סיפור מהעתיד? בקורס שמעביר פרופ' נתן קרין, שמעבדת המחקר שלו בפקולטה לרפואה של הטכניון עוסקת באימונולוגיה של הסרטן והמחלות האוטואימוניות, תוכלו לראות בעצמכם – שמדובר בהווה, משהו ממשי, שכבר היום מציל את חייהם של אנשים ועוזר להם להחלים.
אגב, אם תרצו הצצה לעתיד, פרופ' קרין מתייחס גם לאפשרות שבשנים הקרובות ניתן יהיה למנוע את מחלת הסרטן אצל בני אדם באמצעות חיסון אישי, שלוקח בחשבון את כל המאפיינים, הגנטיים והפיזיולוגיים של מטופל ספציפי.
למידע נוסף על הקורס לחצו כאן