מחוץ לקופסא: מהי חשיבה עיצובית?
חשיבה עיצובית הפכה לבאזז-וורד בתחום הניהול, אך מאחורי הבאזז מסתתרת דרך חשיבה שהיא מנוע לחדשנות. מה מסתתר מאחורי המושג חשיבה עיצובית ואיך הוא יכול להשפיע על ההצלחה של חברות, שירותים או מוצרים? קורס חשיבה עיצובית עונה על השאלות
04/12/2018

מה מסתתר מאחורי הבאזז-וורד חשיבה עיצובית?
חשיבה עיצובית הפכה למילה ויראלית בתחום הניהול, אך מאחורי הבאזז מסתתרת דרך חשיבה שמעניקה רבדים נוספים לתהליכים בחברות הייטק או ארגונים עסקיים וחברתיים. ההתעניינות בחשיבה עיצובית החלה בשנות התשעים, אז החלו לשאול עצמן חברות הזנק וטכנולוגיה בעמק הסיליקון מה הופך חברה טכנולוגית אחת למצליחה יותר מאחרת. השנים והניסיון לימדו את אנשי הטכנולוגיה שיש לעיצוב המוצר משקל מרכזי בהצלחתו. כך הפך העיצוב ממילה שמקושרת לאסתטיקה בלבד לתחום שנוגע בכלל החוויה האנושית ובעיקר בולט בעולם הטכנולוגי-דיגיטלי.
שלא כמו חשיבה אנליטית, חשיבה עיצובית היא תהליך שכולל צבירה ובניה של רעיונות, ללא הצבת גבולות. פרופסור עזרי טרזי, מהפקולטה לארכיטקטורה בטכניון, פיתח תהליך ייחודי שנקרא 7D, המעודד חשיבה רב-מימדית, יצירתית ומהפכנית. התהליך משמש כבסיס למרכז Design-Tech שהוקם בטכניון, אשר מלמד מהנדסים ומדענים תהליכי יזמות וחשיבה עיצובית. טרזי עומד גם בראש הקורס לחשיבה עיצובית בטכניון, היחידה ללימודי המשך שיפתח בינואר 2019.
בספרו של טרזי שמפרט את התהליך שפיתח, נחשפת החשיבה העיצובית כמנוע של חדשנות בפיתוח פרויקטים ומוצרים. למה חשיבה עיצובית מתאימה לרוח התקופה? טרזי מסביר, כי "על מנת ליצור חדשנות משמעותית נדרשת יצירת “מוטציה תרבותית” שאינה מתחשבת בכללים ובעקרונות של התרבות הנוכחת, נדרשת מוכנות לצאת אל הלא–נודע, להבין את התפישה שהעתיד מציע, ולתרגם אותו דרך רעיונות עד למוצר, שירות או מערכת משולבת. בעת הזאת, חברות, ארגונים ויחידים חווים תקופה דרמטית של שינוי בתולדות המין האנושי, ולנוכח תהליכי השינוי העצומים הם מחפשים את ה”מוטציות” שתתאמנה לשינוי. ההתמרה המתבקשת אינה יכולה להיפתר בעוד ניתוח אנליטי ואינטלקטואלי קר של המציאות, שכן המציאות מורכבת ורב–ממדית יותר מכפי שניתוח אינטלקטואלי יכול לפתור. נדרשים עוד כלים על מנת לפענח את צפונותיה".
"על מנת ליצור חדשנות משמעותית נדרשת יצירת מוטציה תרבותית שאינה מתחשבת בכללים ובעקרונות של התרבות הנוכחת, נדרשת מוכנות לצאת אל הלא–נודע, להבין את התפישה שהעתיד מציע, ולתרגם אותו דרך רעיונות עד למוצר, שירות או מערכת משולבת".

נדרשת מוכנות לצאת אל הלא–נודע, להבין את התפישה שהעתיד מציע, ולתרגם אותו דרך רעיונות עד למוצר, שירות או מערכת משולבת.
מהם הכלים של החשיבה העיצובית? על פי טרזי התהליך שפיתח "נולד מהתבוננות במנגנוני הצמיחה הקיימים בטבע שהולידה את המטאפורה החקלאית לחשיבה עיצובית. התהליך מורכב משבעה שלבים: חריש- מכוון עיצוב, זריעה – מחקר עיצוב, נביטה – רעיון עיצוב, הנצה – קונצפט עיצוב, פריחה – עידון עיצוב, הבשלה – תכנון עיצוב, קציר – הפצת עיצוב. זוהי מתודולוגיה של חדשנות המייצגת בה בעת תפיסת חשיבה וארגז כלים לפיתוח תהליכים יצירתיים בצוותים, ומבטיחה שפה משותפת ותשתית מתודולוגית".
מה מציעה התכנית בטכניון, היחידה ללימודי המשך? לימוד יסודות ותהליכים של חשיבה עיצובית. אלה לא יהפכו אתכם אמנם למעצבים אך הם חשובים להטמעה בצוותי עבודה, ותוכלו להפיק מהם תועלת מיידית בפיתוח פרויקטים ומוצרים. למעשה, התכנית תעניק לכל בעל תפקיד בחברה או בארגון או ליזמים, כלים יישומיים ומעשיים בחדשנות.
"הקורס מתאים ליזמים או אנשים בעלי תשוקה ליזמות, אך חסרים להם הכלים לתהליך מסודר ומתודי", אומר טרזי, "הוא מתאים לסטארטאפיסטים שרוצים להבין כיצד לשפר את סיכויי ההצלחה של המיזם שלהם. הוא גם מיועד למנהלים ולמנהלי חדשנות בחברות וארגונים מובילים המעוניינים להשתלם בתחום של חשיבה עיצובית ולהשתמש בהם כמנהיגים ומובילים של קבוצות חדשנות".
לפרטים נוספים אודות התכנית ניתן לפנות לרכזת התכנית לודה גופין בטלפון 03-6966662 שלוחה 3 או במייל ludag@trdf.technion.ac.il
עוד כתבות שיעניינו אותך
-
15/08/2015בלי לשבור קירות: טיפים לעיצוב הבית
עוברים דירה? בשעה טובה! מרעננים את הבית לקראת חגי תשרי? הגיע הזמן! כל הטיפים, התובנות וההנחיות לעיצוב בית נעים ומזמין על פי ציפי פרנק, המנהלת האקדמית של הקורס Home Design
-
15/04/2015ללמוד לעצב מכשור רפואי שרופאים (ומטופלים) אוהבים
תכנית לימודים לתואר שני של קמפוס הטכניון בתל אביב מכשירה אנשי מקצוע מובילים לעסוק בעיצוב תעשייתי עם דגש חברתי ורפואי: "לפתח מוצר שפועל זה יחסית קל, אבל לעשות משהו שירצו להשתמש בו זה אתגר אמיתי" אומרים מומחים בתחום