המגזין

"80% מהנכסים בעולם הם נכסי קניין רוחני שאינם מוחשיים"

"כשמוכרים עסק לא מוכרים בניין, רכבים או מחשבים. כשאנחנו שומעים על אקזיטים אנחנו בעצם שומעים על מכירות של קניין רוחני, זה הנכס העיקרי של חברה", מסבירה עורכת הפטנטים ד"ר מאיה שמיילוב, רגע לפני פתיחת הקורס "קניין רוחני - מהות, אסטרטגיה וניהול"

05/11/2018

"קניין רוחני הוא הרבה מעבר לפטנט, הוא רוב הנכסים של העסק".

קניין רוחני הוא נכס רב משמעות ומרכזי שחיוני לצמיחה של חברות ועסקים. למעשה, על פי הערכות של אנליסטים, למעלה מ- 80% מכלל הנכסים בעולם המתועש הם נכסים בקניין רוחני שאינם מוחשיים. "כשמוכרים עסק לא מוכרים בניין, רכבים או מחשבים. כשאנחנו שומעים על אקזיטים אנחנו בעצם שומעים על מכירות של קניין רוחני, זה הנכס העיקרי של חברה. הבעיה היא שחוסר השכלה והבנה בנושא של בעלי תפקידים כמו מנכ"ל או סמנכ"ל כספים ועד לעובד הזוטר, יכול לפגוע בתהליכי שיתוף פעולה, מכירה והתנהלות עסקית שוטפת", אומרת ד"ר מאיה שמיילוב, עורכת פטנטים, רגע לפני פתיחת הקורס "קניין רוחני – מהות אסטרטגיה וניהול" בטכניון, היחידה ללימודי המשך.

ד"ר מאיה שמיילוב

"כשחושבים על קניין רוחני בדרך כלל חושבים מיד על פטנט, אבל קניין רוחני הוא הרבה מעבר לפטנט", ממשיכה שמיילוב, "מקרה מפורסם שנגמר בפיצוי בסכום אדיר הוא המקרה שבו אפל תבעה את סמסונג בטענה שהתקיימה הפרה של קניין רוחני גם משום הפרה לשל פטנט אבל גם משום הפרה של העיצוב של המכשירים – אפל זכתה.

"קניין רוחני כולל גם סימני מסחר כמו הסימן של פייסבוק, גוגל ועוד, כי שם המותג שווה המון כסף. אפילו זכינו בארץ בחוק עיצובים חדש שמעניק הגנה על עיצובים מוחשיים וגם גרפיים, כגון פריסה של עמודי אינטרנט, לאייקונים על הטלפון הסלולרי ועוד. כל אלה נופלים תחת הקטגוריה של נכסים לא מוחשיים בעלי ערך. לגוגל, למשל, יש מדגם רשום על החלון של מנוע החיפוש ואף מנוע חיפוש אחר לא יכול להשתמש בעיצוב הנקי של גוגל בעמוד החיפוש שלו".

למי מתאים הקורס?

"הקורס נועד להעניק הבנה לאנשים שעוסקים בתחומי קניין רוחני, בין אם בחברות ובין אם אלה אנשים שרוצים להיות עורכי פטנטים. הקורס נותן להם כלים בסיסים ומתקדמים הן בפרקטיקה והן בדין. במהלך הקורס המשתתפים מתנסים בכל התהליכים דרך פרויקט שיתקיים בזמן אמת, תוך ליווי מקצועי. הקורס מאפשר הבנה באחד התחומים החשובים ביותר כיום לכל עסק – קניין רוחני – בלעדיו חברה לא מתקיימת".

בין נושאי הקורס ילמדו יסודות הקניין הרוחני, דיני קניין רוחני וחפיפה ביניהם: פטנטים, עיצובים, סימני מסחר וזכויות יוצרים, ניהול קניין רוחני והיבטים מסחריים של קניין רוחני. מרצים מומחים יעבירו מידע על קניין רוחני כנכס בינלאומי ויעסקו בתהליכים בינלאומיים ולאומיים לקבלת זכויות בקניין רוחני, בבניית אסטרטגית קניין רוחני כחלק בלתי נפרד מתהליכי מחקר ופיתוח בחברה, ועוד.

"יש המון דינים בקניין הרוחני שאנשים לא מכירים", מסכמת שמיילוב, "המונחים הנפוצים שרובנו מכירים זה פטנטים וסימני מסחר אבל זה לא מספיק. כדי להתנהל בסטארטאפים, וגם בתעשיות יותר מבוססות, על בעלי תפקידים להבין לעומק מה הערך של הקניין הרוחני של החברה שלהם. רוב הנכסים שלכם הם קניין רוחני ובשביל להרגיש בטחון בעסקה הבאה חשוב שתדעו איך להגן גם עליהם".

"במהלך הקורס המשתתפים מתנסים בתהליכים בזמן אמת דרך פרויקט בקניין רוחני שנעשה בליווי מקצועי. הקורס מאפשר הבנה באחד התחומים החשובים ביותר כיום לכל עסק – קניין רוחני – בלעדיו חברה לא מתקיימת".


ד"ר מאיה שמיילוב – עורכת פטנטים בישראל משנת 2008 ומרצה בדיני קניין רוחני משנת 2009 באקדמיות בישראל, בחוגי יזמות, עיצוב, אדריכלות וחדשנות הן בתואר ראשון והן בתארים מתקדמים. מאיה משמשת כראש חדשנות, אסטרטגיה וקניין רוחני בחברת מכשור רפואי. בנוסף, פעלה במשך עשור כעורכת פטנטים באחת מקבוצות הקניין הרוחני המובילות בישראל עבור לקוחות מקומיים ובינלאומיים מתחומים מגוונים, לרבות פלסטיקה, סינון מים, מכשור אופטי, אמצאות רב תחומיות ומכשור רפואי. מאיה משמשת גם כיועצת בתחומי חדשנות ויצירתיות, ובהקשר זה מרצה וכותבת בחוגים שונים. למאיה, תואר ראשון במדעי החיים וביולוגיה חישובית ותואר שלישי בלימודים בין תחומיים המשלב מדע, טכנולוגיה וחברה, כולם מאוניברסיטת בר אילן.

 לפרטים והרשמה: 03-6966662 (שלוחה 3) ludag@trdf.technion.ac.il

עוד כתבות שיעניינו אותך

  • 15/07/2015
    כך תגייסו כסף לסטארט אפ שלכם

    יש לכם פטנט, צוות מגובש וחלומות על אקזיט אבל בדרך להגשמת החזון תצטרכו לגייס כסף ממשקיעים. לראשונה בישראל מציג הטכניון, בשילוב פירמת רואי החשבון והייעוץ העסקי BDO זיו האפט, תכנית לימוד שתגלה לכם את כל הדרכים לגיוס כספים בתעשיית ההון סיכון

הריני מסכים/ה בזאת כי ברצוני לקבל מידע פרסומי מהטכניון מכון טכנולוגי לישראל ו/או מוסד הטכניון למחקר ופיתוח בע"מ ו/או מי מטעמם, והמידע אודותיי יישמר במאגר לצורכי דיוור ישיר לרבות באמצעות דואר, טלפון, פקס, דואר אלקטרוני, הודעות טקסט וכיו"ב. ידוע לי כי בכל שלב אוכל להודיע על רצוני להפסיק את קבלת המידע הפרסומי באמצעות משלוח הודעה בכתב לכתובת דוא"ל: CS.Marketing@trdf.technion.ac.il