המגזין

מגה מהנדס

מגה פרויקטים בתחום הבנייה בישראל זקוקים למגה מהנדסים אזרחיים כדי שינהלו את שלבי הייזום ואת שלבי הביצוע. וזאת בדיוק ההתמחות של התוכנית ללימודי תואר שני ME בהנדסה אזרחית בביה"ס ללימודי המשך של הטכניון

26/04/2017

800px-PikiWiki_Israel_21483_Transport_in_Israel_

"המהנדס האזרחי מנהל בכמה כובעים, אצל יזמים פרטיים או ציבוריים, את שלבי ייזום וביצוע הפרויקט". בצילום: כביש 6, אורן פלס, מתוך אתר פיקיויקי

מאחורי המונח המקצועי "הנדסה אזרחית" עומד עולם שלם של תכנון ובנייה במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי. מפרויקטים גדולים כמו כביש 6, מנהרות הכרמל או הרכבת הקלה בירושלים דרך פרויקטים פרטיים בתחום הבנייה של חברות נדל"ן שפועלות במשק. על מנת להכנס בהצלחה אל עולם התכנון והבנייה בישראל וכדי לבנות בו קריירה משגשגת יש להבין את המשמעויות של המקצוע.

"הנדסה אזרחית הוא תחום מאוד רחב והשם הזה באמת כללי מדי", מסכים פרופסור יחיאל רוזנפלד המנהל האקדמי של התוכנית ללימודי תואר שני ME בהנדסה אזרחית בביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. "לכן, בתוכנית שלנו ההתמחות נעשית בייזום וניהול עסקי לבנייה".

פרופסור יחיאל רוזנפלד

פרופסור יחיאל רוזנפלד

מה תפקידו של המהנדס האזרחי בייזום וניהול הבנייה?

"פרויקטים גדולים לא קמים ביום אחד. למשל, פרויקט כמו הרכבת התחתית של גוש דן, פרויקט מתקני ההתפלה או סלילת כביש 6, אלה פרויקטי ענק, מגה פרויקטים, שהם מורכבים מאוד וצריך לנהל גם את שלב הייזום שלהם כדי להימנע ממגה פספוסים. לכן המהנדס האזרחי מנהל בכמה כובעים, אצל יזמים פרטיים או ציבוריים, את השלב של ייזום הפרויקט. שלב זה כולל גיבוש הקונספט לפרויקט, אומדן התקציב, השגת התקציבים, בניית לוח הזמנים ועוד".

אלה פרויקטים ציבוריים, אך באותה מידה המהנדס האזרחי ינהל גם פרויקטים במגזר הפרטי.

"רבים מהבוגרים שלנו עוסקים בצד היזמי אצל בעלי המאה בענף הנדל"ן בישראל; עבור חברות שמפעילות רשת קניונים או רשת של בתי מלון ויש להן צורך בניהול היזמות של הבנייה, בעיקר באומדן וניתוח כדאיות כלכלית, לפני שהפרויקט מגיע לשלב של תוכניות ובקשות להיתרים. אלה כלים שאנחנו מלמדים בתוכנית".

"רבים מהבוגרים שלנו עוסקים אצל בעלי המאה בענף הנדל"ן בישראל; עבור חברות שמפעילות רשת קניונים או רשת של בתי מלון ויש להן צורך במהנדס אזרחי שיבצע את ניהול היזמות והביצוע של הבנייה"

אולם ניהול ייזום הפרויקט הוא רק ראשיתו של התהליך, אמנם זה הצעד הראשון והקריטי להוצאתו לפועל, אך לאחריו רוזנפלד מדגיש את ההיבט השני בהתמחות של התוכנית והוא ניהול הצד הביצועי של הפרויקטים. "אם עד עכשיו דיברנו על הצד היזמי והאדמיניסטרטיבי הרי שבהמשך יש לפרויקט בנייה מרכיבים ביצועיים. מקביעת התמחור של הפרויקט, ניתוח העלויות ובניית לוח הזמנים לביצוע, ניתוח הסיכונים שבפרויקט ועוד. צריך ידע מקצועי רב כדי לדעת איך לבצע אותם, הבוגרים שלנו משחקים את כל התפקידים בייזום ובניהול".

והידע הזה שווה גם תגמול נאה ושכר המותאם לתפקידים בכירים בענף, בכך הוא משדרג את מעמדו של המהנדס האזרחי. "מהנדס אזרחי רגיל שלא עושה תואר שני עם התמחות, כפי שאנחנו עושים בביה"ס ללימודי המשך של הטכניון, הוא טכנוקרט ויעבוד כמהנדס שיודע לעשות חישובים, מספרים ונוסחאות", מסביר רוזנפלד, "תהיה חסרה לו הראיה הרחבה והכללית כפי שאנחנו מעניקים לבוגרים שלנו. אנחנו ממזגים ומביאים לידי פיוז'ן תחומים שונים של ידע כלכלי, משפטי, שמאות, הערכת שווי, טכניקות לניתוח כדאיות ועוד. אלה  דברים שהם לא בתחומי ההנדסה בלבד, אלא מקצועות מעטפת שמביאים את הבוגרים של התוכנית שלנו להיות ראש גדול ולהשתלב בפרויקטים משמעותיים בענף הבנייה בישראל".

 פרטים נוספים בטלפון 03-6966662 שלוחה 4 ובמייל Ariel@trdf.technion.ac.il

עוד כתבות שיעניינו אותך

הריני מסכים/ה בזאת כי ברצוני לקבל מידע פרסומי מהטכניון מכון טכנולוגי לישראל ו/או מוסד הטכניון למחקר ופיתוח בע"מ ו/או מי מטעמם, והמידע אודותיי יישמר במאגר לצורכי דיוור ישיר לרבות באמצעות דואר, טלפון, פקס, דואר אלקטרוני, הודעות טקסט וכיו"ב. ידוע לי כי בכל שלב אוכל להודיע על רצוני להפסיק את קבלת המידע הפרסומי באמצעות משלוח הודעה בכתב לכתובת דוא"ל: CS.Marketing@trdf.technion.ac.il